Persoalan dan Jawapan Berkenaan Sejarah Banjir Besar Nabi Nuh as. di Bumi

1. Berapa lamakah banjir besar itu berlaku?banjir lumpur
2. Apa berlaku selepas banjir besar itu?banjir di amerika syarikat3. Berapakah umur Nabi Nuh as. ketika banjir besar itu?tsunami tinggi ombak besar4. Berapakah jarak di antara zaman Nabi Adam as. dengan Nabi Nuh as.?ombak laju

5. Benarkah Nabi Nuh as. salah seorang daripada Rasul yang bergelar ulul-azmi?

ombak tinggi tsunami6. Adakah banjir besar ketika zaman Nabi Nuh as. menenggelamkan kesemua manusia dan seluruh bumi?

air laju dan deras

Menurut al-Quran, memang jelas keturunan manusia yang ada sekarang, bermula daripada Nabi Adam as. kemudian beranak pinak dalam tempoh 10 kurun di antara Adam as. dan Nuh as.

Bagaimanapun, ketika banjir besar yang melanda bumi, keseluruhan bumi ditenggelami air dengan hanya manusia dan haiwan yang berada dalam bahtera Nabi Nuh as. terselamat. Ini berdasarkan firman Allah swt. yang berbunyi;

(Nabi Nuh terus bekerja) sehingga apabila datang hukum Kami untuk membinasakan mereka dan air memancut-mancut dari muka bumi (yang menandakan kedatangan taufan), Kami berfirman kepada Nabi Nuh: “Bawalah dalam bahtera itu dua dari tiap-tiap sejenis haiwan (jantan dan betina), dan bawalah ahlimu kecuali orang yang telah ditetapkan hukuman azab atasnya (disebabkan kekufurannya), juga bawalah orang-orang beriman”. Dan tidak ada orang-orang yang beriman yang turut bersama-samanya, melainkan sedikit sahaja. (surah Huud, ayat 40)

Kesimpulannya, jelaslah bajir besar yang melanda bumi telah menenggelamkan kesemua manusia yang ingkar dengan perintah Allah swt. dan melawan ajaran Nabi Nuh as.

7. Apa pengajaran yang kita dapat belajar daripada kisah Nabi Nuh as?

banjir besar tenggelam bandar

Untuk mereka yang beriman, kita pasti tahu Allah swt. lebih Maha Mengetahui.

Rujukan

Irsyad Fatwa

Sumber:http://www.viralkami.com/persoalan-dan-jawapan-berkenaan-sejarah-banjir-besar-nabi-nuh-as-di-bumi/