Jangan minum air botol plastik yang telah disimpan lama di dalam kereta. Kongsikan info ini kepada keluarga anda terutamanya wanita!

Menyimpan minuman botol plastik sudah menjadi kebiasaan kepada kita. Namun kita tidak sedar tindakan itu sebenarnya boleh memudaratkan diri kita.

Minuman botol plastik yang sudah disimpan lama di dalam kereta sebenarnya tidak elok untuk diminum kerana plastik diperbuat daripada pelbagai bahan kimia.

Botol plastik berisi air yang terdedah kepada haba akan melepaskan bahan kimia yang berbahaya dan secara tak langsung akan mencemarkan kandungan air.

Perkara ini telah diklasifikasikan sebagai penyebab paling utama pada kanser payudara, terutamanya di Australia.

Hawa panas yang memanaskan bahan plastik dalam botol memiliki bahan kimia tertentu yang boleh menyebabkan kanser payudara.

Kajian menunjukkan penggunaan botol dan pembungkus plastik polyvinyl chloride (PVC) berulang kali akan mendedahkan penggunanya terhadap unsur kimia seperti ‘vinyl cloride monomer’ (VCM) dan ‘phthalates’. VCM dikenalpasti mengandungi karsinogen yang boleh menyebabkan barah.

Pensyarah Kesihatan Persekitaran di Jabatan Kesihatan Masyarakat, Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Jamal Hisham Hashim, berkata botol plastik air mineral atau minuman ringan hanya boleh digunakan semula sekali atau dua sebelum dibuang.

Seorang wanita bernama Sheryl Crow tampil dalam rancangan Ellen Show mendedahkan bahawa minum air botol plastik yang disimpan lama di dalam kereta merupakan punca utama dia menghidapi kanser payudara.

Oleh itu, jangan sesekali minum air botol plastik yang telah lama disimpan di dalam kereta.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*