Gadis Berusia 5 Tahun Ini Menghantar dan Menjemput Ayahnya yang Buta Bekerja Setiap Hari, Kisahnya Pernah Menjadi Viral

 

Pada 2016, satu video yang dimuatnaik ini menjadi popular di media sosial.
Video tersebut menunjukkan seorang gadis Filipina berusia 5 tahun yang mengantar dan menjemput ayahnya dari ladang setiap hari dan cerita ini dengan cepat menyentuh hati berjuta-juta netizen.

Pada 27 Jun 2016, seperti yang dilaporkan oleh sumber dari laman en.goodtimes.my, seorang gadis berusia 5 tahun bernama Jenny dari Filipina menghantar dan menjemput ayahnya ‘Nelson Dodong Pepe’ untuk bekerja di sebuah ladang kelapa.
Terima kasih kepada video viral, keadaan Jenny dilihat oleh organisasi kebajikan yang kemudian memutuskan untuk membantu Jenny dan bapanya

Dalam gambar di atas, Jenny yang berusia 5 tahun dilihat mengambil ayahnya yang buta ke ladang kelapa berdekatan untuk bekerja.
Dalam perjalanan ke tempat kerja, Jenny menggunakan tongkat untuk mengarahkan ayahnya untuk bekerja dan untuk mengelakkan berlanggar dengan orang lain.
Dengan sekeping kayu di setiap tangan, mereka berjalan tanpa alas kaki ke perkebunan

Sebelum ayah Jenny memulakan tugasnya, dia akan memberinya sebotol air.
Pada rehat, dia akan membawa bapanya untuk minum dan makan biskut

Menurut Yayasan ABS-CBN, ayah Jenny perlu memanjat sekitar 60 pohon kelapa setiap harinya dan hanya menghasilkan 300 peso setara dengan RM 22 sehari.
Selepas video diedarkan secara meluas, ABS-CBN datang dan melawat Jenny dan bapanya.
Yayasan itu berkata mereka bersedia membantu keluarga Jenny, di mana bapa gadis itu dibawa ke Manila untuk mempelajari kesihatan matanya.
Nampaknya ayah Jenny mengalami retinitis.

Laporan ABS-CBN di laman webnya jika Pepe akan menjalani ‘latihan mata’ dan akan memindahkan keluarganya ke ‘persekitaran yang selamat’.

Sekarang, Jenny dan keluarganya tidak perlu bimbang tentang keadaan hidup mereka yang kurang baik terima kasih kepada perhatian masyarakat dan Yayasan ABS-CBN.

Satu ketenangan melihat senyuman besar di wajah gadis kecil ini.

COMEL! Tonton video di sini

Sumber : kopipahitz.com via mediamalaysia.win

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*